Osman Mehmedagić proglasio svoje fakultetske diplome tajnim dokumentima

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić je svoje diplome s fakulteta proglasio tajnim dokumentima.

Ovu informaciju za Patriju je potvrdio Nermin Nikšić, predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e, koja je ranije zatražila da direktor OSA-e dostavi diplome na osnovu koje je imenovan na čelo OSA-e.

“Tužilaštvo BIH zatražilo je da dostavimo diplome, ali mi smo im poslali zaključak u kojem smo ih obavijestili da nam je dostavio diplomu Američkog univerziteta u Sarajevu i diplomu stepenovanja Pravnog fakulteta. Tužilaštvo BiH ima pravo tražiti skidanje oznake tajno”, kazao je Nikšić,

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nenad Stevandić napustio je sjednicu ove komisije, jer je Osman Mehmedagić diplome koje je donio proglasio tajnim dokumentom.

Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e usvojila je 17. juna zaključak da direktor ove agencije Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da Komisiji predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi.

Komisija je tražila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da dostavi imena kandidata za generalnog direktora i glavnog inspektora kako bi ova komisija u skladu s važećim zakonom i poslovnikom obavila raspravu o tome pošto je još 19. novembra 2019. godine istekao mandat aktuelnom rukovodstvu OSA-e.