Otkriven novi način testiranja na koronavirus u Njemačkoj

Farmaceuti Univerziteta Martin Luther Halle Wittenberg otkrili su novi način testiranja na koronavirus koristeći tehniku masene spektrometrije.

S njemačkog univerziteta naveli su da je test specifičan, pošto mjeri proteinske komponente koje su specifične samo za novi koronavirus – SARS-Cov-2, prenosi Geek.

“Mi mjerimo peptide koji dolaze iz virusa a ne genetski materijal”, objasnila je Andrea Sinz koja je radila na ovoj studiji.

Za otkrivanje ovog načina testiranja znanstvenici su koristili otopinu kojom su osobe zaražene koronavirusom ispirale usta.

Ovaj način testiranja u budućnosti bi mogao zamijeniti PCR testiranje koje se masovno koristi širom svijeta, navode znanstvenici.

Nova metoda mora se dodatno razraditi prije nego što bi se mogla koristiti kao standardni alat za dijagnozu i kao dopuna postojećim testovima na koronavirus.

Za dobivanje rezultata testa, trenutno je potrebno 15 minuta, a značajni su čak i s malim količinama otopine za ispiranje.

Tim farmaceuta radi na skraćivanju vremena testiranja, a ako se test pokaže uspješnim, mjerenje bi moglo provoditi i nespecijalizirano osoblje, tvrde znanstvenici.