Ove godine drugačije obilježavanje Kurban-bajrama uz poštivanje pravila i preporuka

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH sve vjerske aktivnosti u džematima širom naše zemlje, zbog epidemije koronavirusa su ograničene i svedene na minimum.

Tako će biti i tokom obilježavanja ovogodišnjeg Kurban-bajrama.

U džamijama se vodi računa o broju džematlija na namazima, obavezne su zaštitne maske, dezinfekcija ruku, posebne kese za obuću itd, prenosi Oslobođenje.

Preporuke koje podrazumijevaju određena ograničenja, imami i džematlije poštuju bez izuzetaka.

Zbog ovakvog stanja  javljaju se i posebne emocije, jer se određeni sadržaji  otkazuju, a neki vjerski segmenti ispraćaju i praktikuju na način kako to ranije nije bilo. Ove godine nisu učene Ikrar dove niti je bilo ispračaja hadžija na sveta mjesta.

Nije neophodno podsjećati da se samo strogim pridržavanjem  uputa Ministarstva zdravstva po pitanju higijene uopće koja je vjernicima muslimanima sasvim prirodna, poštovanju socijalne distance, situacija u kojoj smo se svi zadesili može prevazići najbezbolnije.

Kurban bajram je za nepune dvije sedmice. Osjećanja  vjernika se prepliću, sa jedne strane neopisiva radost zbog dolaska velikog muslimanskog praznika, a sa druge strane tuga, što ove godine neće biti prepunih džamijskih safova i velikih porodičnih skupova.