Pitali smo Crveni križ ZDK: Zašto su prvozaraženi koronavirusom dobili zahvalnice

Crveni križ Zeničko-dobojskog kantona dodijelio je jučer zahvalnice prvozaraženim koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je izazvalo zbunjenost i negativne reakcije javnosti, a kako iz ove institucije navode, jučerašnji događaj shvaćen je pogrešno.

Naša država se već nekoliko mjeseci bori protiv koronavirusa, a veliki teret pao je na medicinsko osoblje i članove kriznih štabove, te su iz Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona odlučili zahvalnicama pokazati da se njihov rad cijeni. Kako navode, zahvalnice i priznanja dodjeljena su osobama koje su dale izuzetan doprinos tokom pandemije covid-19 i to dr. Rasimu Skomorac, dr. Adnanu Jupiću, dr. Ednanu Drljeviću, dr. Senadu Huseinagiću, dr. Fatimi Bašić, Džavidu Aličiću i ministru Arnelu Isaku.

Ono što je javnosti privuklo pažnju su i zahvalnice uručene prvozaraženim pacijentima u FBiH, Oliveri Zilić, Dajani Zilić i Kenanu Agiću.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Većina bh. medija, ali i nekoliko regionalnih, prenijela je vijest o jučerašnjem događaju, te su uslijedili komentari na društvenim mrežama koji pozivaju na obrazloženje ovakog postupka. Građani su bili vidno zbunjeni, naročito imajući u vidu da je naša država u posljednjih nekoliko dana bilježila rekordne brojeve novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Dok su jedni pokušavali shvatiti u čemu je smisao ovog postupka, druge je zanimalo da li je u pitanju šala. Poznati satirični bh. portal Šatro.info podijelio je ovu vijest i svrstao je u rubriku “Satira ili ne”.

Neki od komentara osvrnuli su se i na to da je ovaj vid iskazivanja zahvalnosti neadekvatan, te da bi državne vlasti trebale većim platama pokazati da cijene rad medicinskog osoblja.

Ipak, bilo je i onih koji su pokušali predstaviti i drugu stranu. Činjenica je kako mnoštvo dezinformacija o pandemiji koronavirusa kruži društvenim mrežama, te dio građana ovu situaciju ne shvata ozbiljno, što se ispoljava u nepoštivanju propisanih mjera opreza.

U potrazi za odgovorima na pitanja građana, redakcija Sarajevske sehare odlučila je kontaktirati Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar Adnan Jupić nam je kazao da je javnost pogrešno shvatila ovaj događaj, te da je, prema informacijama kojima on raspolaže, zahvalnost izražena zbog savjesnog ponašanja ovih građana i njihove saradnje sa medicinskim radnicima.

“Vratili su se iz inostranstva, još u  putu kontaktirali svoga ljekara i epidemiološku službu, odmah se samoizolirali i maksimalno brzo su istetirani, te kao prvi pacijenti smješteni u Izolatorijum KB Zenica. Šta mislite da su se neodgovorno ponašale? Šetali gradom i susretali se sa rodbinom i prijateljima, koliko bi bilo oboljelih”, rekao je Jupić.

On je podsjetio na članke nekih od medija u Bosni i Hercegovini koji su lažno optužili jednu od zaraženih pacijentica da je prisustvovala osmomartovskoj zabavi i izložila opasnosti 500 sugrađanki.

Ministar Jupić smatra da je Crveni križ ZDK opravdano dodijelio zahvalnice, s obzirom na to da su ove osobe pomogle u sprječavanju daljeg širenja koronavirusa, te je dodao:

“Mislim da je sve malo nespretno prezentirano, ali bio bih presretan da nam je ovo jedini problem i dilema”.

Kontaktirali smo i Crveni križ Zeničko-dobojskog kantona, organizatora dodjele zahvalnice i pitali zašto su se odlučili za taj pospupak. Oni također smatraju da je većina javnosti pogrešno protumačila sporni događaj, jer mnogi ne čitaju dalje od naslova, ali neki su ipak shvatili poentu.

“Naime to su tri osobe koje su prve saznale da su pozitivni na COVID-19. Koji su od prvog trenutka ulaska u našu zemlju pokazali da su savjesni građani i uz dalje upute štaba Ministarstva zdravstva bili maksimalno odgovorni i poštovali sve preporuke te na taj način spriječili širenje virusa u ZDK.”

Naglasili su i kako su ove tri osobe doživjele javni linč zbog neprovjerenih i netačnih informacija plasiranih u medijima.

“Onda kada su se oni a i svi mi borili sa nečim nepoznatim i opasnim po život svih nas, bili su primorani da se obraćaju javnosti i brane svoju čast. CK ZDK je iz tog razloga a na prijedlog našeg epidemiologa dr. Drljevića, odlučio da im se zahvali u ime svih nas zarad svega što su prošli i tereta koji su nosili zbog plasiranih laži”, kazali su iz Crvenog križa ZDK.

Ovo nije jedini primjer kada su osobe zaražene koronavirusom prozivane na društvenim mrežama i marginalizirane u svojim zajednicama. S obzirom na to da su se pacijenti zaraženi koronavirusom, osim sa zdravstvenim tegobama morali nositi i sa stigmatizacijom u društvu, bila im je potrebna podrška, a zahvalnice za savjesno ponašanje su upravo pokušaj toga.

S druge strane, od svih nas se očekuje da se ponašamo tako da zaštitimo sebe i druge. Svjesni smo da nosimo odogovornost za dobrobit svoje zajednice. Da li je onda potrebno zahvaljivati se za to što se neko ponaša onako kako bi trebao? Ili je u ovom slučaju postojao opravdan razlog za to?