Plakat za film “Bitka na Neretvi” naslikao je lično Pablo Picasso

Plakat za najbolji film u bivšoj Jugoslaviji, “Bitka na Neretvi” naslikao je Pablo Picasso, jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća.

To je bio jedan od dva filmska plakata koja je uradio. Osim ovoga naslikao je i plakat za španski film “Andaluzijski pas” iz 1929. godine.

Picasso je bio veliki fan filma snimljenog u bivšoj Jugoslaviji, a za svoju uslugu on nije tražio novac. Zauzvrat je tražio samo sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 boca.

Inspiraciju za filmski plakat, Pablo Picasso je našao u mitu o Sabinjankama, koji je bio motiv više njegovih slika. Ovaj plakat ima sve karakteristike Pikasovog kubizma. Njegova geometrijska struktura nosi istinsku monumentalnu uzvišenost i nizom snažnih likova podsjeća na agoniju i apsurdnost rata.

Foto: noizz.rs
Foto: noizz.rs

Jaka crvena boja plakata simboliše herojstvo, stradanja, krv i borbu za slobodu. Plakat za film “Bitka na Neretvi” je štampan u ograničenom tiražu i svaki primjerak je potpisao Picasso na poleđini.

Film “Bitka na Neretvi” smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominiran i za Oskara. Snimljen je u produkciji hrvatskih, slovenskih, bosanskohercegovačkih, njemačkih, talijanskih, srbijanskih, crnogorskih, makedonskih i kosovskih producenata.

Foto: bhfilm.ba
Foto: bhfilm.ba