Podrška Općine Centar radu javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo

U Općini Centar je u četvrtak, 30. jula 2020. godine načelnik Nedžad Ajnadžić potpisao protokole sa predstavnicima dvije humanitarne organizacije za dodjelu sredstava iz budžeta Općine Centar za rad njihovih javnih kuhinja.

Protokole su u ime Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ – Regionalni odbor Sarajevo potpisali direktor odbora Munib Bujak, odnosno u ime Crvenog križa Kantona Sarajevo sekretar udruženja Enaida Višo. Potpisanim protokolima će Općina Centar izdvojiti po 5.000 KM za pomoć u radu javnih kuhinja ova dva humanitarna udruženja.

“Sama pandemija koronavirusa je ostavila traga i na budžet Općine Centar, međutim mi smo svjesni koliko znači pomoć našem najugroženijem stanovništvu. Stoga smo u budžetu osigurali finansijska sredstva za transfere neprofitnim karitativnim organizacijama za rad javnih kuhinja u vrijeme proglašenog stanja nesreće u iznosu od 80.000 KM. Od navedenog iznosa do sada smo u tri kruga podjele rasporedili 55.000 KM za pomenutu namjenu. Nama su također tokom pandemije veliku pomoć pružili volonteri Crvenog križa koji su radili dezinfekciju i mjerenje temperature stranaka koji su dolazili u zgradu Općine Centar”, izjavio je Ajnadžić.

Predstavnici organizacija su se zahvalili načelniku Ajnadžiću i Općini Centar za dosadašnju podršku njihovom radu. Osim navedene dvije humanitarne organizacije ovu vrstu pomoći od Općine Centar je dobila i Narodna kuhinja „Stari Grad“ u čije ime je upraviteljica Zilha Šeta potpisala protokol nešto ranije.