Pravednik koji se ubio zbog nepravde prema Bosni i Hercegovini

Alex Langera je pravednik i idealist koji se ubio zbog nepravde prema Bosni i Hercegovini, prije 25 godina.

Sopstvenu presudu ostavio je na ceduljici u Firenci, Italiji.

Trećeg jula, 1995. godine, jedan od najmlađih italijanskih političara tog vremena, najprominentniji član Evropskog parlamenta, oduzeo je sebi život u muci zbog nemogućnosti zaustavljanja rata u Bosni i Hercegovini, prenosi Oslobođenje.

Ovaj pravednik i pripadnik njemačke nacionalne manjine u italijanskoj pokrajini Južni Tirol, posvetio je Bosni posljednje godine i mjesece života, pa i sam život.

Alexander Langer je rođen 22. februara 1946. u Sterzingu u Južnom Tirolu. U ranim godinama svog života, kao tinejdžer, se uključuje u traganja za odgovorima na brojna lokalna politička pitanja. Najveću pažnju posvećuje međuetničkim odnosima u toj italijanskoj regiji u kojoj su, nakon dva svjetska rata i desetljeća i terorizma, bili vrlo napeti.

Od 1992. godine Langer se posvećuje ratu u Bosni i Hercegovini i kao najglasniji evropski parlamentarac, traži zaustavljanje zločina koji su se odvijali nad lokalnim bosanskohercegovačkim stanovništvom.

“Molim vas, oprostite mi, ali ja više ne mogu. Bosnu su ubili, odlazi i Alex!“, posljednje su riječi koje je Aleksander Langera poslao svijetu.

Izvršio je samoubistvo 3. jula 1995. godine u Firenci.