Foto: Ilustracija

Pravilno stavljanje i korištenje zaštitne maske

Maske su postale svakodnevnica mjesecima zbog pandemije koronavirusa, a doktor porodične medicine, Milan Mazalin, i epidemiolog, dr. Bernard Kaić,  su objasnili kako pravilno koristiti zaštitnu masku i koje situacije treba izbjegavati.

Pravilno korištenje podrazumijeva da masku promijenite kod svakog izlaska i ulaska u neki prostor, a prije nego što je uopće dotaknete trebali biste skinuti rukavice, baciti ih u smeće i oprati ruke, pa tek potom pažljivo skinuti masku i odložiti je u smeće, istaknuo je doktor Mazalin.

“Maske jesu zaštita, ali ponajprije za ljude koji već imaju neki infekt kako ga ne bi širili na druge. One sadrže zaštitne premaze i materijale koji umanjuju rizik da udahnete patogen, a moraju biti sterilne i sterilizirane prije nego što ih stavite na lice.”

Masku ne bi trebali koristiti više puta, a ako je dodirnete rukavicama kojim dirate različite površine, isto je kao da ste je dotakli prljavim rukama.

Doktor Mazalin upozorava da se maska koristi individulno, te korištenje tuđe maske je izravan put zaraze i ugrožavanja zdravlja.

Epidemiolog dr. Bernard Kaić, je objasnio da maske koje se prave kući nisu odgovarajuća zaštita.
“Maske iz kućne izrade nisu dovoljna zaštita, odnosno ne predstavljaju odgovarajuću zaštitu od virusa, jer materijali koji se najčešće koriste, kao što su platno ili pamuk, propuštaju viruse.”

Foto: depo.ba
Pamučne maske

Ako nosite masku iz kućne radinosti jer se tako osjećate sigurnije, vodite računa o tome kako ih skidate (pazite da ne dodirujete lice i odmah operite ruke), kako ih odlažete (one bi što prije trebale biti iskuhane na visokoj temperaturi) i nemojte ih nositi višekratno.

Medicinske maske kakve liječnici ili stomatolozi, na primjer, inače koriste radi zaštite također ne pružaju stopostotnu zaštitu, pogotovo ako nisu postavljene na pravi način, pa između maske i lica postoji dosta ‘slobodnog prostora’, ali ipak donekle smanjuju rizik od zaraze.

foto: direktno.hr
Medicinske maske

Veću sigurnost pružaju maske sa filterom. Obično ih koriste građevinski radnici, a u zadnje vrijeme koriste ih i liječnici koji brinu o pacijentima zaraženim korona virusom. Procjena je da te maske filtriraju oko 95 posto čestica koje se prenose u zraku, uključujući viruse i bakterije.

Kao najbolja zaštita u zadnje vrijeme preporučuju se štitnici za lice, koji pokrivaju cijelo lice, od dna brade do čela, ističu u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali takva zaštita nije svima dostupna. Tek u zadnje vrijeme u nekoliko je zemalja pokrenuta volonterska inicijativa za njihovu izradu, piše 24 sata.

“Općenito, maske treba koristiti u zatvorenom prostoru, gdje može postojati neka bliža interakcija s ljudima, iako je i u tom slučaju važno održavati razmak. Na otvorenom prostoru maske i nisu toliko potrebne, naravno, uz držanje pravila o tome da se ne krećemo u grupi i držimo razmak od ljudi oko nas, te ako vodimo računa o tome da ne dodirujemo lice – posebno nos i usta – rukama prije nego što smo ih oprali”, ističe epidemiolog.

Stručnjaci upozoravaju da nošenje maski u nekim situacijama može biti i kontraproduktivno, ako ih niste dobro namjestili, pa ih svako malo popravljate rukama, odnosno ako vraćate na lice masku koju ste već koristili i slično.