Predstava “Triptih” nastala iz želje da pozorište živi

Drama “Triptih”, inspirisana djelima “Život je san” Pedra Calderona de la Barke u režiji Sabine Begović-Ćorić, “Voyzeck” prema motivima drame Georga Büchnera u režiji Emina Hajrića i “San” inspirisano bajkom Hansa Christiana Andersena u režiji Saše Peševskog, premijerno će biti izvedena 3. jula na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Dramaturginja predstave Džejna Hodžić zapisala je da su troje mladih reditelja imali zadatak da izrežiraju tri kratke predstave, koje skupa čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa i “Korona zakon”, te smanjeni iznos budžeta kao njegovu posljedicu.

Svako od njih bavio se jednim segmentom života – duhovnim, fizičkim i društvenim, te su kroz određene priče obrađivali teme koje su ih zanimale.

Na pres konferenciji koja je zbog poštivanja mjera fizičke distance održana u velikoj sali Narodnog pozorišta, akteri su više puta istakli da je riječ o eksperimentu te govorili i procesu rada koji se razlikovao od uobičajenog, ljubavi prema glumi, pozorištu…

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović istakao je da je ova predstava nastala kao rezultat potrebe pozorišta da živi, opstane, potrebe pozorišnih stvaralaca da se bave svojim poslom …

“Nastala je iz inata, a ponajviše iz želje da pozorište postoji i živi. Nastala je kao rezultat improvizacije. Dali smo priliku trima mladim rediteljima da udruže svoje snage i talente”, kazao je Bajrović, prenosi Fokus.

Direktor Narodnog pozorišta naglašava da je predstava prouzrokovana koronavirusom te da se njime i bavi.

“U svakom slučaju oslonili smo se na svoje snage – bez novca, za kostime smo se poslužili već postojećim fundusom. Predstava je nastala iz želje za radom”, kazao je Bajrović.

Direktor Drame NPS, glumac Slaven Vidak kazao je da je ovo vanredna predstava za vanredne okolnosti.

Prvak Drame NPS Aleksandar Seksan u emotivnom obraćanju povodom predstojeće premijere naveo je da su kao glumci uskraćeni za ono što bi mogli da pruže gledaocima. On je istakao da je Korona zakon doveo i do “kresanja” budžeta ali i do toga da su glumci dovedeni u situaciju da gotovo kao na Akademiji ne smiju prići, zagrliti, poljubiti, udariti partnera.

Sama predstava kako je naveo Seksan kreirana je za “gotovo 0 KM”.

“Na sceni smo oskaćeni zbog Korona zakona. Ali zakon je donesen te se snalazimo kako znamo. Ja sam intimno očajan, očajan što smo dovedeni u takvu situaciju. U takvim okolnostima smo napravili predstavu”, kazao je Seksan, dodavši da su svi oko predstave prije svega vezani za svoj posao.

Autorski tim predstave čine Sabrina Begović-Ćorić, Emin Hajrić i Saša Peševski, dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju potpisuje Džejna Hodžić, dok uloge tumače Aleksandar Seksan, Amina Begović, Nerman Mahmutović,Mona Muratović, Ermin Sijamija,Mediha Musliović, Vedran Đekić.

Za scenografiju je zaslužan Josip Lovrenović.