Predstavljena izložba čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija VII, danas su predstavili izložbu koju je priredio poznati bosanskohercegovački fotograf Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove Paula Lowea, Rona Haviva, Tonyja Birtleyja, Garyja Knighta, Roda Nordlanda.

“Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što imamo partnera i prijatelja u timu ljudi koji stoji iza Fondacije VII. Osnovana prije gotovo 20 godina od strane gospodina Haviva i gospodina Knighta, Fondacija stalnim svojim aktivnostima i ulaganjem u dugoročne projekte teži da zaštiti važnost fotografije u istraživačkom radu i onome što ona znači u prenošenju informacija. Na otvaranju 8. jula će izložbu moći pogledati delegacije, a kasnije će ona biti otvorena i slobodna za sve zainteresirane”, poručio je Azir Osmanović, jedan od kustosa Memorijalnog centra Srebrenica.

Kustos izložbe, Ziyah Gafić, je rekao da tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju i da se vodio neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi.

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica.