Provedba Javnog poziva za finansiranje minimalne plate

Ministri privrede i finansija Kantona Sarajevo Draško Jeličić i Jasmin Halebić obratit će se danas u 12.30 sati javnosti u Kantonu Sarajevo.

Ministri će informisati javnost o provedbi Javnog poziva za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne neto plaće, za mjesece april i maj 2020.godine.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici prije četiri sedmice, a na prijedlog Ministarstva privrede usvojila Uredbu o postupku finansiranja dijela minimalne neto plaće u Federaciji BiH za mjesec april i maj 2020. godine.

Raspisan je javni poziv o kojem će kantonalni ministri danas govoriti.

Pravo na isplatu dijela minimalne mjesečne neto plaće za mjesec april i maj 2020. godine mogli su ostvariti poslovni subjekti, odnosno pravna i fizička lica koja ispunjavaju sljedeće uslove:

samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost, koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo ili im je poslovna jedinica sa sjedištem u Kantonu Sarajevo ili sa sjedištem izvan Kantona Sarajevo na području FBiH, ali se u Kantonu Sarajevo nalazi poslovna jedinica koja je u sastavu poslovnog subjekta;

ukoliko su u mjesecu aprilu 2020. godine, odnosno u maju 2020. godine imali pad prometa u odnosu na prosječni mjesečni promet u 2019. godini, kako slijedi: veći od 40 posto do 70 posto ili veći od 70 posto;

da do dana objave Javnog poziva imaju izvršene obaveze po osnovu javnih prihoda sa danom 29.02.2020. godine;

da su zadržali isti broj uposlenika na dan 30.04.2020. godine, odnosno na dan 31.05.2020. godine u odnosu na dan 29.02.2020. godine, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu ili koji su sporazumno prekinuli radni odnos.