Prva osoba i jedina žena koja je dobila dvije Nobelove nagrade

Nobelova nagrada se dodjeljuje pojedincima ili skupinama koji su ostvarili ogroman uspjeh, uključujući nova istraživanja, nove tehnike, tehnologije ili izniman doprinos društvu.

Foto 24 sata
Nobelova nagrada

 

Marie Curie je bila poljska naučnica, hemičarka i prva osoba i jedina žena koja je dobitnik dvije Nobelove nagrade. Prvu nagradu je dobila u polju fizike, a drugu u hemiji.

Marie i njen muž Pierre su se bavili proučavanjem radioaktivnosti i 1898. godine objavili su otkriće novih radioaktivnih hemijskih elemenata – polonija i radija. Polonije je dobio naziv prema domovini Marie, Poljskoj.

Foto 24 sata
Marie Curie i Pierre Curie

Za nagradu, za otkriće radioaktivnosti, prvobitno su bili nominovani njen muž Pierre i kolega Henri Becquerel, ali ne i Marie.

Švedski matematičar i borac za prava žena u znanosti, Magnus Gustaf Mittag-Leffler, je savjetovao Pierrea da se i Marie razmotri za dobitnicu nagrade, s tim da je njena uloga u otkriću bila važna.

Marie je uključena u nominaciju, a 1903. godine joj je bila uručena prva Nobelova nagrada iz fizike za otkriće radioaktivnosti.

Hemičari komisije za imenovanje nisu dopustili da se na ceremoniji spomenu hemijski elementi koje su otkrili, insistirali su da će to zaslužiti buduću Nobelovu nagradu.

Tako je i bilo, druga nagrada Marie je uručena 1911. godine. Nakon smrti njenog muža, Pierrea, stručnjaci su predložili i odobrili da nagradu dobije Marie, za njen dopinos unapređenju hemije otkrićem radijuma i polonijuma, koji su bili više radioaktivniji od prvog otkrivenog radioaktivnog elementa, urana.

Važnost rada Marie Curie se ogleda u brojnim nagradama koje su joj dodijeljene. Stekla je mnoge počasne diplome nauke, medicine i prava i počasna članstva učenih društava širom svijeta i Marie je prva osoba i jedina žena koja je osvojila dvije Nobelove nagrade.