Rekordan rast zaraženih: U Bosni i Hercegovini u jednom danu zaraženo preko 400 osoba

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 87.108 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6.851 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 3.511 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3.181 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

Od 159 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 103 osobe su muškog i 56 ženskog spola.

U posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je šest smrtnih slučajeva, preminule su tri ženske osobe (Srebrenik, Sapna i Sarajevo), te tri muške osobe iz Sarajeva.

Stanovništvu na području Federacije BiH se zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije preporučuje da izbjegavaju javna okupljanja, mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi i maksimalno ograniče svoja kretanja i kontakte sa drugim osobama izvan kućanstva.

Obavezno nosite maske u zatvorenim javnim prostorima, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće držati distancu od dva metra, često i temeljito perite ruke i održavajte ličnu/osobnu higijene i higijenu prostora u kojem boravite.

U slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj) ili gubitak mirisa ili okusa, osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva se preporučuje da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Kod još 123 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Zeljković je rekao da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna.

Ukupan broj slučajeva u Republici Srpskoj iznosi 4.842.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u posljednja 24 časa u Republici Srpskoj je od posljedica virusa korona preminulo pet osoba.

Najviše registrovanih novooboljelih je iz Banje Luke 22, slijede Prnjavor 13, Bijeljina devet, Trebinje osam, Višegrad sedam, Doboj šest

U UKC Republike Srpske hospitalizivano je 70 osoba, od toga je 13 životno ugroženo i nalaze se na respiratorima. U ostalim bolnicma hospitalizovano je 196 osoba.

Sarajevska sehara još jednom napominje sve čitaoce da se pridržavaju mjera i instrukcija koje donose nadležne institucije, te da slijede isključivo upute stručnih osoba.