SAD: Pompeo nagovijestio zabranu korištenja kineske aplikacije TikTok zbog zaštite podataka

Američki sekretar Mike Pompeo nagovijestio je kako Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje zabrane korištenja kineskih aplikacija za društvene medije, uključujući TikTok.

Pompeo je sugerisao mogući potez SAD-a tokom intervjua za Fox News. Na pitanje voditeljice Laure Ingraham da li SAD razmatraju zabranu kineskih aplikacija američki sekretar odgovorio je da će tako i biti.

“Uz poštovanje prema kineskim aplikacijama, uvjeravam vas da ćemo i to učiniti. Ne želim preduhitriti predsjednika Donalda Trumpa, ali to je nešto što namjeravamo učiniti”, rekao je Pompeo.

Najviši diplomata Washingtona upozorio je da bi ljudi trebali instalirati kineske aplikacije “samo ukoliko žele da njihovi podaci završe u rukama Komunističke partije Kine”, prenosi CNN.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Iz TikToka se još nisu oglasili za komentar nakon upita CNN-a.

Ovakve najave dolaze u vrijeme pojačane napetosti između SAD-a i Kine, a koja je prisutna na nekoliko polja, uključujući nacionalnu sigurnost, trgovinu i tehnologiju.

TikTok koji je u vlasništvu startup kompanije ByteDance sa sjedištem u Pekingu, ponovo je na meti kritika američkih političara koji optužuju video aplikaciju da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a jer je povezana s Kinom. Američke diplomate tvrde da bi autori aplikacije mogli “sarađivati sa obavještajnim agencijama koje kontroliše Komunistička stranka Kine”.

TikTok je pak ranije pojasnio da djeluje odvojeno od ByteDancea. Kako kažu kreatori popularne aplikacije, njihovi centri sa podacima nalaze se poptuno izvan Kine i ne podliježu kineskim zakonima. Pri tome se podaci o američkim korisnicima pohranjuju u SAD-u, a sigurnosna kopija čuva se u Singapurru.

Glasnogovornik TikTok-a u maju je kazao za CNN Business kako smatra da su sva pitanja o nacionalne sigurnosti “neosnovana”.

TikTok je prva kineska platforma za društvene medije koja je stekla značajnu popularnost kod korisnika izvan svoje matične zemlje. Aplikacija je preuzeta 315 miliona puta u prva tri mjeseca ove godine, što predstavlja više preuzimanja u tri mjeseca nego što je bilo koja druga aplikacija u historiji uspjela postići, podaci su kompanije Sensor Tower.