SEGREGACIJA/ Hrvati iz BiH mogu u Hrvatsku bez ograničenja, drugi idu u izolaciju!

Nakon sastanka Znanstvenog savjeta i stožera civilne zaštite ministar Vili Beroš kazao je kako su razmatrali brojne mjere.

Rekao je kako se razgovara o potrebnim mjerama, da su na stolu i da će danas biti ujednačene. Kaže da su okupljanja kritična, pa se mjere fokusiraju na njih, ali okupljanja neće zabraniti nego će restrikcije biti jače.

Mjere će morati poštovati oni koji organiziraju evente i uzimati određene podatke kako bi olakšali posao epidemiolozima ako dođe do epidemije i predvidjeli smo i određeni nadzor da okupljanja ne budu izvor daljnjih zbivanja”, kazao je Beroš.

Kada se radi o granicama, kaže da se povećavaju kriteriji za ulazak u RH.

Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz mogućnost testiranje”, rekao je i dodao da će detalji biti poznati popodne.

Govorio je potom i o maskama.

Donijet ćemo uputu koja će definirati korištenje maski, zaštitnih ili kirurških u određenim djelatnostima koje su najrizičnije”, kazao je i zaključio da će biti obavezne za neke djelatnosti.

Ugostiteljstvo, trgovina…”, dodao je i rekao kako se još neki detalji moraju definirati s pravnim službama.

Na novinarska pitanja je odgovorio kako to neće vrijediti za Hrvate iz BiH, zbog odluka EU koje su na snazi od 1. jula.

Osim njih, isto važi i za sve državljane zemalja EU, ko god ima državljanstvo neke od EU zemalja može normalno ući u Hrvatsku.

Zabrana ne važi za osobe s dvojim državljanstvom. Hrvati iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo moći će i dalje ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije.

Podsjećamo, kada su krajem juna zatvorene granice s BiH, Alemka Markotić je na novinarsko pitanje rekla kako dvojni državljani ne mogu ući u Hrvatsku.

Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa“, rekla je tada, prijetio se Index.hr.

Na novinarsko pitanje vadimo li čekić ovim mjerama, kaže da nije tako.

Zabrana i restrikcija nema. Rekli smo da će mjere biti selektivne, nije riječ o vađenju čekića, još uvijek plešemo”, kaže.