Slovenija: Spaljen kip Melanie Trump godinu dana nakon što je postavljen

Prema pisanju slovenskih medija, nepoznati počinitelji uništili su u nedjelju drveni kip Melanie Trump kod njenog zavičajnog mjesta Sevnica.

Kip je 5. jula 2019. godine kreirao američki umjetnik Brad Downey, a izradio ga je lokalni umjetnik Maxi Zupev. Statua Prve dame Sjedinjenih Američkih Država je u nedjelju prije osam sati ujutro planula, prenosi RTV Slovenije.

“Vatrogasci Profesionalne vatrogasne postrojbe Krško ugasili su požar, skulptura je oštećena vatrom”, rečeno je u vijestima informativnog centra RTV Slovenije.

Ostalo je otvoreno pitanje da li je možda “paljenje kipa također dio umjetničke akcije”.

Kip, koji je stradao na točno prvu godišnjicu postavljanja, privukao je svojedobno nemalu pažnju svjetske javnosti, izrezbaren motornom pilom i obojan u svijetloplavu boju.

“Razumijem zašto ljudi misle da to ne odražava njezin fizički izgled”, rekao je Downey za sad već bivšu skulpture, dodajući da mu kip izgleda prelijepo.

Pri otkrivanju kipa, prošle godine otvorena je i njegova likovna izložba u galeriji Vžigalica u Ljubljani. Po društvenim mrežama prve reakcije iz Slovenije odisale su oduševljenjem.

Spiegel je citirao komentare poput onoga da je statua bila “sramota za cijelu zemlju”, odnosno da se spaljivanje dogodilo “konačno”.

Neki od kritičara su, još od postavljanja skulpture, komentirali da je kod skulpture problematično to što suprugu američkog predsjednika predstavlja poput Majke Božje.