Spahović pozvao Tužilaštvo da uhapsi ljekare, zašto se čekalo osam mjeseci za prijavu

Press konferencija koju je organizirala Ljekarska komora a povodom odluke Odbora za medicinsku etiku i deontologiju (Etički komitet) o prihvaćanju prijave protiv profesora Ismeta Gavrankapetanovića za kršenje liječničkog kodeksa pretvorila se u raspravu novinara s jedne strane i predstavnika Ljekarske komore odnosno Etičkog komiteta.

Enra Suljić, predsjednica Etičkog komiteta odbila je pročitati zaključak Odbora sa sjednice održane 15. jula tvrdeći da ga mogu dobiti strane u postupku te da nije riječ o javnom dokumentu. Ona je izrazila žaljenje što profesor Gavrankapetanović nije prisustvovao današnjoj konferenciji. Brojna novinarska pitanja ostala su neodgovorena, a najvećim dijelom konferencije moderirala je Suljić upućujući novinare da čuju i pedijatre sa KCUS-a o cijelom slučaju liječenja djevojčice Nadin Smajlović. Na pitanja da li je Sebija Izetbegović javno zabranila liječenje djevojčice tokom protesta u krugu KCUS-a nakon što je doktor Edo Hasanbegović napadnut od strane djevojčicinog oca, Suljić ali i doktor Raho Spahović jedan od pedijatara koji je potpisnik prijave protiv profesora Ismeta Gavrankapetanovića tvrdili su da je „ta izjava izvučena iz konteksta“ te da imaju dokumentaciju da su liječili djevojčicu i da je i danas liječe.

Spahović je u jednom trenutku pozvao Tužilaštvo KS da uhapse prijavljene ljekare ili da ih oslobode, ali da se slučaj okonča.

“Nemojte biti kukavice, budite hrabri, uhapsite nas ako smo krivi”, kazao je Spahović.

Suljić je nabrajala šta se Gavrankapetanoviću stavlja na teret u prijavi koja je podnesena, ali je odbila odgovoriti na pitanje novinarke Patrije da li je etično da KCUS u saopćenju za javnost objavi sve dijagnoze djeteta. Umjesto toga obrušila se na novinare nazivajući ih advokatima Ismeta Gavrankapetanovića. Suljić i predsjednica Ljekarske komore Ksenija Miladinović kao i pravnica Komore optuživali su novinare za neobjektivnost. Nakon dugotrajnog ubjeđivanja i novinarskog insistiranja pojašnjeno je da odluka Etičkog komiteta ide tužitelju Komore koji će donijeti odluku da li ima elemenata za pokretanje postupka ili će odbiti zahtjev za pokretanje postupka jer nema elemenata, a pravo žalbe ima svaka nezadovoljna strana.

“Ako postoje elementi kršenja kodeksa, spis ide Disciplinskoj komisiji koja radi svoj dio posla i dolazi Sudu časti Ljekarske komore koji ima devet članova ljekara. Na njihovu odluku opet postoji pravo žalbe drugostepenom Disciplinskom sudu Federalne ljekarske komore. Kazne mogu biti opomena, ukor ili oduzimanje licence. Oduzimanje licence je za teška kršenja kodeksa, naročito koja se tiču ljekarske greške. Ova komora je oduzela samo dvije licence i to na osnovu pravomoćne sudske odluke. Ovaj postupak ne vodi oduzimanju licence”, kazala je advokatica Ljekarske komore Jasmina Cero.

Na pitanje Patrije da li je postupak pokrenut protiv profesora Gavrankapetanovića sada jer je postao direktor Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, a ne prije osam mjeseci kada se sporni događaj i desio, Suljić je kazala:

“Bože sačuvaj. Mi smo radosni da je postao direktor i da konačno ta ustanova počne raditi posao u punom kapacitetu, da radi svoj posao”, kazala je Suljić.

Na pitanje da li je Etički komitet mogao postupiti po službenoj dužnosti Suljić je kazala da rade isključivo po prijavama, te da se roditelji nisu obraćali Etičkom komitetu. Novinari su podsjetili da su roditelji pisali Ljekarskoj komori o postupanju KCUS-a i ljekara, ali da su se oglasili nenadležnim.