Šta znače promjene na jeziku i kako ih riješiti

Oralna higijena iznimno je važna, što uključuje i higijenu jezika, a promjene na jeziku, poput bijelih naslaga, pokazatelj su da nešto nije u redu s tehnikom čišćenja, ali ponekad mogu pokazati i probleme sa zdravljem.

Zubari iz Australije podijelili su što svaka promjena na jeziku znači i kako popraviti stanje, prenosi Daily Mail.

Bijele naslage

Bijele naslage na jeziku uglavnom su rezultat loše oralne higijene, pušenja ili konzumacije alkohola. Kako biste ih se riješili, promijenite svoju svakodnevnu rutinu pranja zubi tako što ćete sa stražnjom stranom četkice čistiti svoj jezik. No ako nema promjene nakon tjedan dana ili dva tjedna pranja jezika, svakako biste trebali posjetiti zubara.

Jezik poput jagode

Roz jezik znak je da vaši receptori okusa loše reagiraju na određenu hranu, stres ili vam nedostaje vitamina B12. No jedan od najčešćih uzroka je dehidracija, stoga je važno paziti na unos vode. Jezik jarke ružičaste boje također može biti uzrok prehlade ili infekcije grla, što se lako liječi antibioticima.

Kvržice

Uglavnom nastaju konzumacijom određene hrane, pogotovo ako je jako začinjena ili ljuta. One nestaju same od sebe i ne trebaju posebno liječenje.

Pukotine u jeziku

One su stvar genetike i trebaju pravilnu njegu. U njih može upasti hrana i uzrokovati loš i neugodan zadah, stoga je važno svakodnevno pranje jezika i zubi.

Natečen jezik

On je rezultat konzumiranja vruće hrane ili slučajnog ugriza na jezik. Natečenost prolazi sama, ali možete ubrzati proces tako što ćete uzeti jednu kockicu leda i držati je u ustima dok se ne otopi.