Turski parlament usvojio novi zakon o regulaciji društvenih medija

Turski parlament u srijedu je usvojio zakon koji regulira društvene medije, za koji kritičari tvrde da će pooštriti cenzuru.

Prema novom zakonu, strani društveni mediji dužni su imenovati predstavnike sa sjedištem u Turskoj koji bi imali zadatak da rješavaju pitanja spornih sadržaja, a uključuje i rokove za njihovo brisanje.

Kompanije bi se mogle suočiti sa kaznama za sadržaje koji se ocijene kao nepodobni, kao i blokiranje oglasa pa čak i pristupa internetu.

Obzirom da većinu turskih medija kontrolira vlada, društveni mediji i manji digitalni mediji postali su mjesto za nezavisne vijesti, kritiku i ‘ventiliranje’ građana zbog čega je podignuto nekoliko optužnica zbog vrijeđanja predsjednika Erdogana i njegove vlade.

Glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin objasnio je da novi zakon neće značiti nove cenzure, nego namjerava ustanoviti komercijalne i pravne veze sa društvenim medijima.

Turska je prošle godine bila druga u svijetu po sudskim naredbama vezanim za Twitter.

Predsjednik Erdogan je u više navrata kritizirao društvene medije, napominjući da je porast ‘nemoralnih’ sadržaja na online platformama – uzrokovan nedostatkom regulativa.