U RS-u održana sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije

Ministar zdravlja Republike Srpske, Alen Šeranić, je nakon sjednice zaključio da su maske obavezne na otvorenom ukoliko nije moguća distanca, ali da to ne znači da se vraćaju mjere koje su bile u aprilu.

Mjera kojom se ograničava okupljanje do 50 lica na otvorenom ostaje na snazi u naredne dvije sedmice.

Produžuje zaključak o sportskim takmičenjima bez prisustva publike do 3. augusta.

“Na zahtjev pojedinih bolnica napravljanja je drugačija organizacija rada. Tako će jedan medicinski tim pomoći kolegama u Bijeljini”, rekao je Šeranić.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je rekao da je u RS trenutno 10 lica na respiratorima, od kojih osam na Univerzitetskom kliničkom centru, te po jedno u bolnicama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

“Epidemiološka situacija je nepovoljna, trenutno je 3.719 pozitivnih lica, te 1.833 oporavljenih. Hospitalizovana su 233 lica, od kojih 57 u Univerzitetskom kliničkom centru, te 177 u ostalim bolnicama”, naveo je Šeranić.

On je dodao da je 60 posto zaraženih starosne dobi od 30 do 64 godine, 17 odsto od 15 do 29 godina, te da je značajno pao broj lica starijih od 65 godina, koja su, kako je naveo, najrevnosnija kad je riječ o nošenju zaštitne opreme.

Šeranić je naveo da u bolnicama u RS do sada nije bilo potrebe za zbrinjavanjem djece pozitivne na koronavirus.

Naveo je da radno vrijeme svih objekata ostaje na snazi od šest do 23 časa.