U Unsko-sanski kanton ponovo pristiže velik broj migranata

Zbog pandemije koronavirusa i obustave kretanja, u Unsko-sanskom kantonu, se nakratko zaustavio problem sa migrantima, ali sada ponovo počinje.

Broj migranata koji dolazi je daleko veći od kapaciteta, prenosi Oslobođenje.

Pored broj, problem su i krivična djela koja migranti čine.
“Za prvih šest mjeseci u ovoj godini pripadnici policije su legitimisali 15.770 migranata, plus 690 maloljetnih lica prilikom pokušaja ulaska u Bihać. Prema onome kako nas Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) informiše, u migrantskim kampovima u USK-u ima oko 3.000 migranata. Van kampova je, prema našim procjenama, još toliko migranata, pa i više, tako da ih ukupno u Kantonu ima 7.000. Policija je za ovih šest mjeseci slobode lišila 107 migranata po raznim osnovama. Između ostalog, i zbog počinjenih 35 krivičnih djela, među kojima su jedno ubistvo, dva pokušaja ubistva, zatim krivična djela nanošenja teških tjelesnih povreda, nezakonite trgovine i posjedovanja droga, teške krađe, razbojničke krađe, nasilničkog ponašanja”, rekao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a.

U izvještajnom periodu čak ispada da je počinjeno manje krivičnih djela u odnosu na prošlu godinu, ali sve se to nadoknađuje ovih dana.

Jučer je u Bihaću zasjedala Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, a kojoj su prisustvovali i predstavnici IOM-a, UNHCR-a i OSCE-a.
Iz Unsko-sanskog kantona ističu da viši nivoi vlasti i nadležne institucije ne poštuju zaključke Skupštine Kantona o zatvaranju privremenih kampova, da nije ispoštovan ni dogovor iz Bruxellesa kada je zaključeno da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na cijelu BiH.

Doneseni su zaključci da ostaju dosljedni, zbog očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije, da opsežnu informaciju o trenutnom stanju upute na razmatranje Skupštini USK-a radi utvrđivanja prijedloga represivnih mjera u skladu sa ustavnim nadležnostima.

“Zabranjuje se dalji prihvat ilegalnih migranata u kampove, u naseljenim područjima Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši. Od nadležnih institucija i organizacija zahtijeva se da hitno izvrše relokaciju 140 djece migranata, smještenih u neadekvatnim uvjetima kampa Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, u druge centre van Kantona. I dalje se zabranjuje prevoz migranata uz strogu kontrolu unutrašnjeg saobraćaja i javnog prevoza”, dio je zaključaka Operativne grupe.