UEFA donijela zvaničnu odluku o nastavku Evropske lige i Lige prvaka

Izvršni odbor Evropskog nogometnog saveza (UEFA) donio je zvaničnu odluku o nastavku Evropske lige i Lige nacija.

Preostale uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka i Evropske lige biti odigrane na stadionima ekipa koje su i trebale biti domaćini, a sve će utakmice pod okriljem UEFA-e biti igrane bez gledaca na tribinama, prenosi Sport Centar.

Odlučeno je da će u dva para osmine finala Evropske lige, Inter – Getafe i Sevilla – Roma, u kojima je odgođena i prva utakmica, o plasmanu u četvrtfinale odlučivati jedan dvoboj, a bit će odigran u Njemačkoj, piše UEFA na zvaničnoj internet stranici.

UEFA će i dalje pratiti situaciju te zadržava pravo premještanja utakmica na poprište završnog turnira, bude li za to bilo potrebe, s obzirom na eventualne nove događaje koji bi utjecali na mogućnost odigravanja dvoboja na originalnim lokacijama.

Uzimajući u obzir više elemenata, članovi Izvršnog odbora UEFA-e odlučili su da će sve utakmice biti igrane bez gledaca na tribinama, kako bi bilo stvoreno što sigurnije zdravstveno okruženje te osigurali ravnopravni uvjeti za sve klubove. Odluka je donijeta uz pristanak nacionalnih saveza i nadležnih državnih tijela.

UEFA je tu odluku donijela samo dan prije ždrijeba za četvrtfinale Lige prvaka i Evropske lige.

Uz već poznate četvrtfinaliste Lige prvaka Atalantu, Ateltico Madrid, RB Leipzig i PSG, za preostala četiri mjesta konkuriraju Manchester City – Real Madrid (Englezi imaju 2-1 iz prve utakmice), Bayern – Chelsea (3-0), Juventus – Lyon (0-1) i Barcelona – Napoli (1-1).

Uzvrati osmine finala su na rasporedu 7. i 8. avgusta.

Isti će sustav vrijediti za Europsku ligu, čiji će finalni turnir biti održan u Njemačkoj, a domaćin finala bit će Koeln 21. avgusta.

U šest uzvrata mjesto u četvrtfinalu će tražiti: Wolverhampton – Olympiakos (1-1 u prvoj utakmici), Bayer Leverkusen – Rangers (3-1), Šahtar – Wolfsburg (2-1), Kopenhagen – Bašakšehir (0-1), Basel – Eintracht Frankfurt (3-0) i Manchester United – LASK (5-0).

Završni turnir osam najboljih ekipa u Ligi prvakinja bit će održan od 21. do 30. avgusta u San Sebastianu i Bilbau.