Veći su izgledi da ćete se koronavirusom zaraziti u vlastitom domu nego među ljudima vani

Južnokorejski epidemiolozi istraživanjem su utvrdili da je veća mogućnost zaraziti se koronavirusom u vlastitom domu, nego u kontaktu s ljudima vani.

U okviru istraživanja proučavani su prvozaraženi bolesnici, njih 5706 i više od 59.000 njihovih kontakata, prenosi Oslobođenje.

Od stotinu zaraženih, dvije osobe su dobile koronavirus od kontakata koji nisu u njihovom domu, a svaki deseti pacijent, bolest je dobio od člana porodice.

Stopa širenja zaraze je bila veća kad je prvozaraženi član domaćinstva bio tinejdžer ili osoba u 60-im i 70-im godinama života, utvrdili su znanstvenici.

“To je vjerojatno zbog toga što je veća vjerovatnoća da su te dobne skupine u bližem kontaktu s članovima obitelji jer se radi o osobama koje trebaju više zaštite ili potpore”, rekao je Jeong Eun-kyeong, direktor korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i jedan od autora studije.

Najmanja mogućnost je bila da će prvozaražena osoba biti dijete mlađe od devet godina, kaže dr. Choe Young-june, profesor s medicinskog fakulteta sveučilišta Hallym, iako napominje da je u toj dobnoj skupini uzorak bio najmanji – samo 29 ispitanika, dok je primjerice u dobnoj skupini od 20 do 29 godina bilo 1695 ispitanika.

Veća je vjerovatnoća bila i da će djeca sa koronavirusom biti asimptomatska, nego da će odrasle osobe biti asimptomatske, te je to dodatno otežavalo otkrivanje prvozaražene osobe, ako se radilo o djetetu.

Podaci za istraživanje su prikupljeni kada je šitenje koronavirusa u Južnoj Koreju bilo na vrhuncu, od 20. januara do 27. marta.