Veliki talenat bosanskohercegovačke košarke karijeru nastavlja u Belgiji

Ajdin Penava, mladi bh. centar koji je prije dvije godine bio najbolji bloker američke NCAA lige, ima novi klub.

Protekle dvije sezone bio je član Baskonije, ali nije sakupio previše minuta u prvom timu aktuelnog prvaka Španije, prenosi Sport Centar.

Iberijski poluotok je sada napustio i karijeru će nastaviti u Belgiji. I to u Monsu, klubu koji trenira Vedran Bosnić. Upravo je selektor reprezentacije BiH najzaslužniji za ovaj transfer.

“Drago mi je da je Ajdin prepoznao nas kao najbolju opciju za nastavak karijere i da s nama može napraviti sljedeći korak u karijeri. Nažalost, nije dobio pravu šansu, zadnje dvije godine u prvaku Španije, što je sigurno usporilo njegov razvoj. Uz kvalitetan rad i mnogo odricanja šansa će doći i Ajdin je treba iskoristiti. A Bosna i Hercegovina može dobiti još jednog mladog talentovanog igrača na većem nivou”, istakao je Bosnić, koji je s Monsom bio belgijski viceprvak te tako izborio nastup u kvalifikacijama FIBA Lige prvaka ove sezone.

Penava je u nekoliko navrata bio na spisku bh. selektora, ali zasad nije debitovao za seniorski nacionalni tim (nastupao za omladinske selekcije BiH). U slučaju da iskoristi pruženu priliku u Belgiji (ugovor potpisao na dvije sezone), nema sumnje da će ostvariti san oblačenjem dresa Zmajeva. Potencijal je neupitan…