Video/ Mali ambasadori Sarajeva organiziraju kampove za djecu i pišu dječiji atlas BiH

Udruženje Mali ambasadori Sarajeva pokrenuli su projekat besplatnih obilazaka grada sa certificiranim vodičima, kako bi mališane podučili osnovnim vrijednostima zajednice, kulturi, historiji i tradiciji grada Sarajeva. 

U ovom projektu je do sada učestvovalo više od 2.000 djece što ukazuje na njegovu popularnost.

S obzirom na trenutno epidemiološko stanje u našoj zemlji, Udruženje je bilo primorano da privremeno obustavi aktivnosti koje su ipak uspjeli realizirati na Facebook, Instagram i YouTube profilima. Na taj način su komunicirali sa pratiocioma i redovito objavljivali nove sadržaje za mališane, te učinili dostupnim vodič “Sarajevo za djecu” u audio i video izdanju.

Veliku pažnju izazvale su nagradne igre za najbolji literarni i likovni rad. Aktivnosti na internetu je pratilo skoro pola miliona mališana, a zaprimljeno je preko stotinu dječijih radova među kojima je trebalo pronaći najbolji i prikladno ga nagraditi, u čemu je pomogla i publika.

Foto: Ilhana Hadzajlic Šunji Konjic
Foto: Ilhana Hadzajlic Šunji Konjic

Udruženje “Mali ambasadori Sarajevo” kreće sa pisanjem prvom dječijeg atlasa Bosne i Hercegovine, u čijoj izradi će pomoći i sama djeca. Osim osnovnih značajki i znamenitosti BiH, u atlasu će se pronaći brojni radovi djece iz raznih krajeva naše zemlje, literarni, likovni, a time Udruženje želi pokazati beskrajno bogatstvo naše domovine, posebno ljubav i ponos koje osjećaju prema BiH.

Mali farmeri i faraoni idu na izlet u Park Ravne Visoko i farmu Mujanovići u Ilijašu. Dan započinju odlaskom u park “Ravne”, smješten u blizini visočkih piramida. Park je sačinjen iz mnoštva šetnica, mjesta za odmor, meditaciju i relaksaciju, staza za trčanje i rekreaciju. Prilika za djecu da u pratnji vodiča kroz istraživanje i otkrivanje tunela Ravne koriste sva svoja čula, da učestvuju u zanimljivim radionicama i uzbudljivim aktivnostima. Drugi dio dana nastavlja se sa edukacijom na farmi u Ilijašu, gdje će djeca od farmera dobiti odgovore na pitanja poput: kako se proizvode mlijeko i sir? Koliko je vremena potrebno za uzgoj paprike, paradajza? Koji put prelazi pšenica da bi postala hljeb? Koja životinja daje vunu, a koja jaja? Odgovore na pitanja o životinjama dat će veterinar i uputiti kako sa njima postupati.

Za vrijeme raspusta Udruženje organizuje dnevne kampove za djecu. U pet dana upoznat će obližnje atrakcije. Kamp je osmišljen tako da se 8 sati provodi baveći se raznim aktivnostima. Kamp se organizuje svake sedmice do kraja mjeseca augusta.

Turizam, kao jedan od najvažnijih ambasadora naše zemlje, je trenutno pokleknuo, ali iz ovog Udruženja vjeruju da se pomenutim aktivnostima može doprinijeti mnogo u širenju glasa o bogatstvima Bosne i Hercegovine i tako malo-pomalo krenuti u oporavak.