Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila novac za pomoć poplavljenim općinama

Iako ovaj novac neće biti dovoljan da se sva šteta nadoknadi, Vlada Tuzlanskog kantona bi do kraja sedmice trebala odobriti po 15 000 KM Gračanici, Kladnju i Gradačcu, u vidu hitne intervencije za aktivnosti usljed prirodne nesreće.

“Štete su ogromne, ali zasad znamo da je to oko sedam miliona KM u Gradačcu, po 1,5 miliona KM u Lukavcu i Živinicama, dok ostale lokalne zajednice još nisu dostavile izvještaje. Radi se o stotinama stambenih i pomoćnih objekata i iznos šteta će biti milionski”, kazao je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite TK-a.

Dodao je i to da postoje realne prepreke u rješavanju problema poput korita rijeka koje protiču kroz više općina, pa čak i entiteta, prenosi Oslobođenje.

“Vlada je voljna da idemo u aktivnosti uređenja korita potoka, rijeka i rječica, ali, nažalost, Ustav je odredio nadležnosti. Rijeka ne ide kroz jedan grad i ako uđete imalo na prostor druge općine, onda podnesu krivičnu prijavu jer kršite nadležnosti”, kazao je Jovanović.

Da li će i u kojem iznosu realne štete biti namirene vlasnicima objekata, Jovanović nije dao definitivan odgovor, ali je kazao kako treba raditi na prevenciji poplava i šteta.

“Imamo ograničena sredstva, ali i u tom slučaju postoje nesretni zakoni koji kažu da možemo iskoristiti samo određeni dio novca iz fonda, iako imamo znatno više. Mi sad moramo raditi na podizanju svijesti građana, jer sve što se dešava, proizvod je ljudi. Od njihovog bacanja sitnog otpada do šporeta i kreveta u rijeke i potoke. Kad to napravi branu i rijeka se izlije, onda su krivi svi drugi. Sve je to vid opće nekulture kojem nekako moramo stati u kraj”, izjavio je Jovanović.