Zbog nepoštivanja preventivnih mjera građani Sarajeva moraju platiti 145.000 KM

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović je rekao kako je u 5.400 inspekcijskih nadzora izdato 550 rješenja s ciljem otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, dok je izdato 85 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 145.000 KM.

Ovo je, po riječima direktora, djelovanje inspekcije u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno poštivanja socijalne distance i nošenja maski.

“Tokom inspekcijskih nadzora insistira se na preventivnim i korektivnim mjerama, prije nego se poduzmu represivne mjere”, istaknuto je ovom prilikom.

Potrebno je omogućiti nova upošljavanja Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, jer i dalje nema dovoljno zaposlenih u sanitarnim, ekološkim, stambenim inspekcijama.

“Mnogo je posla, a naši se inspektori na terenu susreću s brojnim izazovima, a često su izloženi i fizičkim napadima”, istakao je direktor Halilović.

Dodao je kako imaju odličnu saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vladom KS.

Vezano za prevenciju i zaštitu zdravlja stanovnika u javnom prijevozu Kantona Sarajevo, direktor Halilović informisao je premijera Maria Nenadića da se vrše redovne kontrole i da je stanje zadovoljavajuće, uvažavajući podatak da se oko 1, 5 posto kontrolisanih nije pridržavalo preporučenih i obavezujućih mjera zaštite.

Također je razgovarano o potrebi pokretanja procedure za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o inspekcijskim poslovima. Inspekcija će i dalje raditi na suzbijanju sive ekonomije i jačanja zdravstvene zaštite stanovništva u Kantonu Sarajevo.