Zekerijah Nalić, akademski slikar napravit će performans sa slikom “Srebrenički prozor”

Zekerijah Nalić, akademski slikar porijeklom iz Srebrenice, povodom 25. godišnjice genocida napravit će mali performans sa slikom “Srebrenički prozor” koja će se naći na fasadi zgrade u centru ovog grada.

“Ova slika opominje svijet koji od genocida u Srebrenici okreće glavu. Normalno je da tajna slike leži u umjetnikovom srcu, a ja sam na njoj podijelio svoju noćnu moru i tajnu. Na slici je dominantan tipičan bosanski prozor koji je stiliziran tako da ukazuje na to kako smo mi s ovih prostora oduvijek vodili računa i imali smisla za estetiku. Zid je plave boje i simbolizira zaleđeno stanje. Kroz prozor se vidi Srebrenica, a na rubu prozora su elementi koji simboliziraju upozorenje i likovnu provokaciju”, kazao je Zekerijah.

Projekt je podržao Grad Sarajevo i gradonačelnik Abdulah Skaka koji je kulturnim projektima odlučio skrenuti pažnju svijeta na stvari koje su se desile u Srebrenici 1995. godine.

“Biti dio priče projekta Grada Sarajeva i gradonačelnika Skake meni kao mlađem slikaru, a koji je porijeklom iz Srebrenice, itekako laska. Zadovoljstvo mi je što mogu dati svoj doprinos za svoj zavičaj”, poručio je Nalić.