Arena u Puli: Ljubavna priča ili mit?

Postoji predanje da je rimskog cara upravo ljubav inspirisala da završi ovu građevinu koja i danas mami svojom impozantnom ljepotom.

Znamo kako ljubav može da inspiriše, kažu ko još ne zna, saznaće, a da li je predanje o gradnji koloseuma istina ili mit, procijenite sami. Da li je upravo vječna ljubav faktor koji je sačuvao ovaj koloseum i učinio ga jedinim očuvanim na svijetu do dana današnjeg?

Foto: camping-simuni
Foto: camping-simuni

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih amfiteatara na svijetu nalazi se u Istri, Amfiteatar u Puli ili Pulska Arena, koji po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini primjerak čija su sva tri arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Sama njegova gradnja se odvijala u nekoliko faza tokom prvog vijeka, ali još uvek nije u potpunosit poznato zašto su Rimljani u Puli gradili ovi inpresivnu građevinu.

Gradnja amfiteatra započela je u vrijeme cara Avgusta, a jedna od legendi kaže kako je car Vespazijan, opijen ljubavlju, u čast svoje zanosne ljubavnice Antonije Cenide koja je živjela u Puli, naredio da se dovrši gradnja Arene. Po predanju, Antonija je bila fatalna žena, pulska ljepotica, koja ga je uspjela nagovoriti da je njena ljepota dostojna impozantne građevine.

Danas se pulska Arena ubraja među najljepše otvorne bioskope na svijetu te je ponekad teško zamisliti da su se u njoj nekad održavale igre u kojim su se borili do smrti ljudi i životinje.

Zahvaljujući dubokoj ljubavi i jakim strastima cara Vespazijana, Amfiteatar u Puli zasluženo stoji rame uz rame Koloseumu u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu.

Zanimljivo je da su se otprilike u isto vrijeme gradili najpoznatiji amfiteatri u svijetu, u Rimu i Puli, a kolika je važnost najpoznatije rimske znamenitosti najbolje pokazuje citat:„ Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim, kad Koloseum padne, pašće i Rim, kad padne Rim, pašće i svet!“