Asocijacija mladih SDA traži da 29. august bude praznik “Dan Povelje Kulina bana”, kad ono međutim…

Povelja bosanskog bana Kulina predstavlja rodni list Bosne i Hercegovine i jedan je od najstarijih državnih diplomatskih dokumenata kod južnoslovneskih naroda i država.

Važnost ove povelje se očituje u mnogo čemu, a naročito je značajna za srednjovijekovnu bosansku historiju. Naime, napisana je  29. augusta 1189. godine od strane pisara Radoja.

Značaj ovog dokumenta je poznat svima, pa tako i Asocijaciji mladih SDA koja je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražila pokretanje i provođenje procedure donošenja Zakona o državnim praznicima u kojem će kao državni praznik biti i 29. august – Dan Povelje Kulina bana.

Kad ono međutim…

Stranka demokratske akcije, iako iz najbolje moguće namjere, malo se preračunala. Ako historijski gledamo nije moguće 29. augusta slaviti praznik, jer zapravio ni Povelja nije napisana na današnji dan, iako to svi misle.

Naime, Bosna i Hercegovina je kao i većina država od 16. stoljeća počela pratiti gregorijanski kalendar. Dakle samim tim, Povelja nije napisana na današnji dan, nego tek 11. septembra. Dakle, ispravan datum praznika kojeg SDA želi da obilježava bi trebao biti 11. septembar.

Iako ovu inicijativu omladine ove stranke itekako podržavamo, pitamo se ko je pobjegao sa časa historije.

Vrlo je jednostavno, od gregorijanskog datuma oduzmete tačno 13 dana i dobijete historijski tačan datum.

Pa vratimo se osnovnoj školi

Ono što bi trebalo biti poznato svima, uzimajući u obzir da se uči u osnovnoj školi, jeste da julijanski kalendar nije savršen i njegova greška se povećavala svakih 128 godina za jedan dan.

Pošto je to primjećeno, na Saboru u Niceji 325. godine odlučeno je da se iz kalendara izbace tri dana koja predstavljaju akumuliranu razliku. Pošto je Julijanski kalendar i dalje ostao nepromijenjen, razlika se do 16. stoljeća akumulirala na deset dana. Nakon što je ovo uočeno, astronomi su izgradili novi precizniji kalendar iz kojeg su izbacili deset dana viška, te ga uveli pod imenom Gregorijanski kalendar.

Zašto obilježavati nešto historijski neispravno? Vratimo se u osnovnu školu, ponovimo historiju a i osnovne operacije sabiranja i oduzimanja.