Bali zatvoren za strane turiste do kraja 2020.

Indonezijsko ostrvo Bali ove se godine neće otvoriti vrata stranim turistima zbog zabrinutosti o širenju koronavirusa.

Vlasti popularne destinacije za odmor ranije su saopštile kako će se stranim posjetiocima omogućiti povratak sljedećeg mjeseca.

Međutim, plan je stavljen van snage zbog zabrinutosti Indonezije o povećanju slučajeva zaraze.

Privreda Balija dosta zavisi od turizma, podsjeća BBC.

Milioni stranaca svake godine lete na ovo ostrvo u potrazi za napuštenim plažama, rižinim poljima i brojnim hinduističkim hramovima. Ali njihov se broj naglo smanjio otkako je Indonezija zatvorila granice za nerezidente, kao i druge zemlje koje se bore s pandemijom COVID-a 19, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od kraja jula ostrvo se okrenulo domaćim posjetiocima kako bi pomogao turističkoj industriji, srcu lokalne ekonomije, pa je ponovno otvario plaže, hramove i druge znamenitosti lokalnim putnicima.

No, hoteli i restorani teško se bore za opstanak, jer se mnoga radnici na odmaralištima vraćaju kućama u sela i male gradove kako bi došli do zarade.

“Situacija u Indoneziji ne izlazi u susret međunarodnim turistima da posjete zemlju, uključujući i Bali”, rekao je guverner ostrva Vajan Koster u nedavnoj izjavi.

U izjavi nije precizirano kada će Bali ponovno biti otvoren stranim putnicima, ali je rečeno da Indonezija neće biti otvorena za međunarodne turiste “do kraja 2020.”.

Guverner je rekao da će ponovno otvaranje zemlje zahtijevati “opreznost” i pažljivu pripremu, jer bi neuspjeh mogao naštetiti oporavku i ugledu ostrva.

Bali je u ponedjeljak (24. avgust) prijavio 4.576 slučajeva zaraze i 52 smrtna slučaja.

U cijeloj Indoneziji prijavljeno je više od 155.000 oboljelih od COVID-a 19 i najmanje 6.759 smrtnih slučajeva, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jugoistočnoj Aziji.