BiH bez jedinstvenog odgovora na pandemiju, Vijeće ministara ne reaguje

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav obraćanju zastupnicima u Skupštini KS kazala je da BiH nema jedinstven odgovor na pandemiju koronavirusa.

Od samog početka pandemije sve odluke donosile su se na nivou entiteta ili kantona, dok je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području BiH, onemogućilo slobodan ulazak strancima u BiH, odredilo karantin i to sve na prijedlog nižih nivoa vlasti.

No, nakon pritisaka Vijeće ministara BiH ukinulo je karantine na granicama, od 1. juna omogućilo slobodan ulazak državljanima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, kao i bh. državljanima iz drugih zemalja. Polovinom jula omogućen je ulazak i državljanima EU uz potvrdu o negativnom testu na SARS-COV-2 Pilav je istakla da smo mi jedna od rijetkih zemalja gdje ljudi iz zemalja regiona mogu slobodno ulaziti bez PCR testa.

“Ono što se desilo u junu i julu mjesecu u KS nesumnjivo je da su to bili importovani slučajevi”, kazala je Pilav.

Jedinstvenog odgovora nema ni kada je riječ o početku školske godine, pa će tako u RS nastava početi 1. septembra, dok u FBiH kantoni donose odluke. I nakon što je već određeno kako bi se trebala izvoditi nastava, danas se održava sastanak svih ministara obrazovanja i ministara zdravstva sa Federalnim kriznim štabom o epidemiološkoj situaciji i početku školske godine.

U isto vrijeme Vijeće ministara BiH ne održava sjednice niti razmatra revidirati listu zemalja čijim je državljanima omogućen slobodan ulazak iako bilježe porast broja slučajeva.

I dok su Austrija, Slovenija, Velika Britanija stavile Hrvatsku na crvenu listu te pozivaju svoje stanovništvo da se vrati s ljetovanja te najavljuju i karantin, kao i Njemačka za određene dijelove Hrvatske, granice BiH još uvijek su širom otvorene za susjede. Hrvatska posljednjih nekoliko dana bilježi najveće dnevne brojke novozaraženih od početka pandemije.