Bitka kod Boswortha – događaj koji je obilježio historiju Engleske i Evrope

Bitka na Bosworthskom polju dogodila se 22. augusta 1485. godine, te je bila de facto konačna i najvažnija bitka Ratova dviju ruža, građanskog rata koji je bijesnio u Engleskoj od 1455., između kuće Lancaster i kuće York, dva ogranka dinastije Plantagenet.

U bici su se sukobili pretedent na englesko prijestolje Henry Tudor, vođa ostataka kuće Lancaster i Richard III., kralj Engleske i vođa kuće York.

Henry Tudor u bici je nadmoćno pobijedio, a kralj Richard III. smrtno je stradao. Na njegovom su kosturu kasnije pronađena oštećenja izazvana udarcima sječivom, osobito na lubanji, iz čega se može zaključiti da je vjerojatno dokrajčen udarcima u glavu.

Henryja Tudora su njegovi sljedbenici simbolično okrunili za novog kralja navodno već na bojnom polju, a oko dva mjeseca kasnije svečano je okrunjen u Westminsterskoj palači, čime je postao kralj Henry VII.

Smrću Richarda III. dinastija Anjou-Plantagenet je nestala nakon 331 godine vladanja Engleskom. Dinastija Tudor vladati će Engleskom idućih 118 godina, te će u tom periodu Engleska postati protestantsko kraljevstvo.