Da li znate šta je FODMAP dijeta?

FODMAP dijeta je prije svega namijenjena onima koji imaju problema sa varenjem, inicijalno je i kreirana za ljude sa iritabilnim kolonom, ali se pokazala i kao dobar sistem za skidanje viška kilograma i postizanje ravnog stomaka.

FODMAP je akronim za Fermentisane Oligosaharide Disaharide Monosaharide i Poliole. Ovi kratki lanci ugljikohidrata se mogu pronaći prirodno u mnogim vrstama hrane koju jedemo.

Dijele tri bitne karakteristike – slabije se upijaju u crijevima, povlače dodatnu vodu u crijeva i brzo fermentiraju bakteriju u crijevima. U zavisnosti od kvantiteta i individualne tolerancije, FODMAP dijeta može voditi ka gasovima, nadimanju, stomačnim bolovima i dijareji.

Postoje 4 dijela FODMAP dijete:

Oligosaharidi koji se dalje dijele na fruktane i galaktane. Fruktani se mogu pronaći u ječmenim proizvodima, luku, bijelom luku, artičokama i inulinu. Galaktani se nalaze u lećama, brokoliju, grahu i proizvodima baziranim na soji.

Najpoznatiji disaharid je laktoza, koja se prirodno pojavljuje u mliječnim proizvodima i zahtjeva laktazu, probavni enzim koji služi za upijanje.

Fruktoza je monosaharid pronađen u voću. Upijanje fruktoze je povećano kada se kombinuje sa ostalim izvorima glukoze, drugog oblika šećera. Stoga, kada je u pitanju FODMAP dijeta, nije svako voće jednako. Samo se jednake količine fruktoze i glukoze mogu lako tolerisati.

Polioli su šećerni alkoholi koji se mogu pronaći u nektarinama, jabukama, kruškama i povrću kao što su gljive i karfiol.

Slušajte svoje tijelo. Ono često upozorava na veoma suptilan način. Ukoliko dođe do momenta kada vam se nešto baš i ne jede ili ste u tom trenutku ravnodušni prema hrani koja je na stolu, onda to možete shvatiti kao nagovještaj da ta namirnica treba rjeđe da bude na vašem jelovniku.