Čerkez: Ne vjerujem da će Krizni štab ponovo uvoditi restriktivne mjere

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Goran Čerkez, je na današnjoj press konferenciji rekao da se restriktivne mjere, kao što je sveopći karantin, neće uvoditi, ali da se moraju poštovati postojeće mjere i naredbe.

Čerkez je podsjetio da je zatvaranje bio pokušaj zaustavljanja prvog vala pandemije, velike smrtnosti i posljedica, što mnoge zemlje nisu uspjele. Bosna i Hercegovina je bila među tri najbolja odgovora u Evropi, a u tom trenutku se nastojalo ojačati zdravstveni sistem i educirati stanovništvo.

Navodi da je Federalno ministarstvo zdravstva periodično popuštalo mjere i vremenom se situacija s pandemijom ustabilila.

“Pokušavamo živjeti s ovim virusom jer ne možemo stalno biti zatvoreni. Mjere koje imamo su donesene manje-više u svim evropskim zemljama, efikasne su i kvalitetne i mogli bismo donijeti samo restriktivnije mjere. Aktuelne su dosta restriktivne, ali omogućavaju funkcioniranje ekonomije. Ukoliko bismo ponovo imali zatvaranje, došli bismo u tešku situaciju da preživimo. Stoga ne vjerujem da će Krizni štab ponovo uvoditi rastriktivne mjere u vidu ‘lockdowna'”, rekao je.

Upozorio je da će, ukoliko se situacija pogorša, svakim danom biti sve teže. Očekuje stoga jači angažman Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcija na terenu, u smislu nadzora nad provođenjem mjera koje su donijete.

Čerkez je izrazio zabrinutost zbog porasta broja zaraženih i činjenice da je sve veći broj mladih osoba zaraženo.

Navodi da zdravstveni sistem u ovom trenutku odgovara na krizu u skladu sa svojim mogućnostima, ali napominje da bi pogubno bilo da s dolaskom jeseni dođe do velikog povećanja zaraženih osoba, zbog čega je još jedanput apelovao na građane da poštuju mjere.

U protekla 24 sata na prostoru Federacije BiH testirano je 919 uzoraka, od kojih je 128 pozitivno na koronavirus, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar povodom aktuelne epidemiološke situacije.

Po njegovim riječima, do današnjeg dana na prostoru Federacije BiH testiran je 91.631 uzorak, od kojih je 7.828 bilo pozitivno.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 4.072 pacijenta, dok je trenutno aktivan 3.571 slučaj pozitivan na ovaj virus.

Pehar je naveo da je u Federaciji BiH trenutno hospitalizirano 296 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

U protekla 24 sata prijavljena su i tri smrtna ishoda. U pitanju su ženske osobe iz Sarajeva, Lukavca i Živinica.

“S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH, koje dovodimo u vezu sa virusom COVID-19, je 185. Od toga je 117 osoba muškog i 68 osoba ženskog spola. Danas je bila u toku aktivnost prebacivanja naše baze na novi, veći server, u cilju da već od sutra imamo brže, tačnije, kvalitetnije podatke, dostupnije svima.”, naveo je Pehar.