Da li znate šta je pliometrijski trening?

Pliometrijski trening se još zove i trening skakanja, a osnovni cilj ove metode treninga je povećanje eksplozivne snage i reaktivne sposobnosti mišićno-tetivnog sistema, tj. elastične snage.

Eksplozivnu snagu možemo definisati kao sposobnost sportaša da da maksimalno ubrzanje vlastitom tijelu, nekom predmetu ili partneru, a manifestira se u aktivnostima tipa bacanja, skokova, udaraca i sprinta, piše Fitness.

Pliometrijski trening obuhvaća različite varijante vertikalnih i horizontalnih skokova, poskoka u mjestu, iz mjesta te u kretanju, a za gornji dio tijela možemo izdvojiti različita eksplozivno-reaktivno balistička bacanja medicinki.

U jednom treningu preporučuje se najviše 40-60 skokova za početnike, 60-80 skokova za sportaše srednje kvalitete i 80-120 skokova za vrhunski pripremljene sportaše. Između dva treninga pliometrije odmor mora biti najmanje 24-48 sati, te se ne preporučuje kombinacija pliometrije i treninga maksimalne snage u istom treningu.

Pliometrijski trening ima za posljedicu veliki zamor centralnog živčanog sistema, te se ne preporučuje provoditi trening tehnike nakon pliometrijskog treninga, ali se zato preporučuje kombinacija sa strechingom i drugim oblicima aktivne regeneracije.

Ovakvi oblici treninga se ne rade svaki dan jer mišićima treba odmor od svog skakanja. Ako niste aktivni, trebali biste prvo početi sa blažim oblicima fitnessa da bi uveli u svoju rutinu i pliometrijski trening.