Danas hitan sastanak u Sarajevu o migrantskoj krizi

Danima nema rješenja problema migranata na međuentiteskoj liniji razgraničenja između Bosanske Krupe i Novog Grada. Krajina je na nogama. Održani su i protesti gdje su izneseni određeni zahtjevi.

Tim povodom danas će u Sarajevu biti održan i sastanak vlasti iz USK sa drugim nivoima vlasti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, već je ranije dao podršku protestima, rekavši da se migrantska kriza mora rješavati u Sarajevu, a da je Bihać samo kolateralna šteta.

Proteste je podržao i premijer USK, Mustafa Ružnić, koji očekuje rasplet situacije upravo početkom ove sedmice to jeste danas.

“I s ovim stavovima koje su građani ovdje iznijeli, da se država udostoji i omogući slobodu i prava, s tim stavovima mi ćemo u ponedjeljak (31.8.) nastupiti na sastanku u Sarajevu, na poziv ministra sigurnosti BiH s predstavnicima međunarodnih organizacija”, kaže Ružnić.

Humanitarna katastrofa prijeti migrantima koji se nalaze između Republike Srpske i USK jer nisu u ničijoj nadležnosti. Ako se tome doda da autobusi puni migranata svakodnevno dolaze na entitetsku liniju razgraničenja gdje ostaju zarobljeni, razgovor Mustafe Ružnića s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, morat će donijeti više od njegovog očekivanja. Ako želi postići bilo kakav rezultat.