Danas ističe rok za predaju kandidatskih listi za Lokalne izbore 2020

Rok za podnošenje kandidatskih listi za Lokalne izbore 2020. godine ističe danas u 16 sati.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji biti održani 15. novembra rok za podnošenje kandidatskih listi ističe u danas u 16 sati“, poručeno je iz CIK-a BiH u saopćenju za medije.

Zbog tog roka Sekretarijat CIK-a za prije listi radio je i u subotu.

Podsjećamo da je rok za podnošenje kandidatskih listi počeo 5. augusta. Centralna izborna komisija BiH nije nikada, a ni sada, određivala termine političkim subjektima za dostavu kandidatskih listi. Ali to ne spriječava politički subjekt da najavi podnošenje kandidatskih listi u određenom terminu i ta najava uvjek bude ispoštovana od strane Centralne izborne komisije BiH.

Ukoliko više političkih subjekata bude zahtijevalo predaju kandidatskih listi u istom terminu CIK BiH će napraviti raspored, udovoljiti svima i odrediti termine političkim subjektima shodno redoslijedu podnošenja zahtjeva i najave“, navode iz CIK-a.

I ranije, a i sada, na prijemu kandidatskih listi u Centralnoj izbornoj komisiji BiH radi istovremeno više timova poštujući sve epidemiološke mjere propisane od nadležnih organa zbog pandemije COVID-19 i Instrukciju o postupanju Centralne izborne komisije BiH u uvjetima pandemije COVID-19.