Direktor WHO-a upozorio na “nacionalističko” svojatanje buduće vakcine

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus oštro je osudio, kako kaže, nacionalističko svojatanje buduće vakcine za koronavirus.

Kako je naveo u pojašnjenju na jučerašnjem Forumu o sigurnosti u Aspenu, vakcina treba da bude opšte, zajedničko oruđe koje će čovječanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti COVID-19.

Potreban je svjetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, i to kao politička obaveza“, naglasio je.

Prema njegovim riječima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje.

Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svijet izliječi i otvori, svi će imaju koristi“, dodaje.

Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globaliziranom svijetu. Ekonomije su neraskidivo povezane. Ne može se nekoliko sigurnih zemalja oporaviti, a ostali ne, svi se moraju oporaviti zajedno“, rekao je on.

“Šteta koju je prouzrokovao COVID-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva”, podvukao je šef WHO-a.

U različitim fazama testiranja je 26 vakcina-kandidata, uključujući šest “u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima“, potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja WHO-a, Michael Ryan, izrazivši umjerenu nadu u uspjeh.