Don’t try: Prije tačno sto godina rođen je Charles Bukowski

Charles Bukowski autor je njemačkog porijekla, i prvih jednaest godina života proveo je u Njemačkoj, a slavu je stekao u SAD-u kao pisac, sedamdesetih i osamdesetih godina.

Henry Charles Bukowski rođen je 16. augusta 1920. u Andernahu kao jedino dijete bračnog para Katharine Fet i Henry-a  Bukowskog. Majka je bila krojačica iz tog malog mesta, blaga osoba, okruglog lica i velikih očiju. Otac mu je Amerikanac iz Pasadene u Kaliforniji, porijeklom Njemac i narednik američke vojske.

Nakon što je služio kao okupacioni vojnik u Njemačkoj, osniva građevinsku firmu i bankortira. Otac je grubog izgleda i karaktera. Često ga je tukao.

Porodica se 1923. seli u SAD u Baltimor. Jedanestogodišnji Charles ili Hank kako su ga zvali, govori engleski s njemačkim akcentom, zbog čega ga djeca maltertiraju. Charles je u petom razredu oslodođen nastave zbog akni koje su ostavile trag na njegovom licu za cijeli život. Kasnije se upisuje na fakultet, prekida studije i seli se po Americi radeći razne poslove.

Dok je vozio kola hitne pomoći, 1942. u San Franciscu upoznaje se sa klasičnom muzikom, što ga prati ostatak njegovog života.

Charles Bukowski’s last poetry reading The Last Straw Rare

LIVE in Redondo Beach California March 31, 1980 Bukowski taunts his audience reads his work and drinks red wine from a glass while he smokes clove cigarettes…

O sebi je jednom rekao:

“Predstavljaju me hrabrijim i talentovanijm nego što sam bio. Preuveličava se … ljudska rasa sve preuveličava, svoje junake, svoje neprijatelje, svoj značaj”.

Bukowski je bio oženjen dva puta i ima ćerku rođenu 1964. Bolovao je od leukemije, a preminuo je od upale pluća 9. marta 1994. “Don’t try”, ili na našem “ne pokušavajte”, piše na njegovom nadgrobnom spomeniku.