Egipatska ministrica poručila Elonu Musku da piramide nisu sagradili vanzemaljci

Egipat je pozvao milijardera Elona Muska da posjeti tu zemlju i uvjeri se da njene slavne piramide nisu izgradili vanzemaljci, piše BBC na srpskom.

Šef kompanije Space-X napisao je tweet podrške teoretičarima zavjera koji kažu da su vanzemaljci bili učestvovali u izgradnji piramida.

Ali, egipatska ministrica za međunarodnu saradnju kaže da je to nemoguće i da je pregled grobnica graditelja dokaz za to.

Grobnice otkrivene 1990-ih godina definitivni su dokaz, kažu stručnjaci, da su veličanstvene građevine zaista djelo starih Egipćana.

Musk je napisao na Twitteru: „Vanzemaljci su sagradili piramide očigledno”, a objava je retvitovana više od 86.000 puta.

Egipatska ministrica za međunarodnu saradnju Ranija al-Mašat odgovorila je na Twitteru rekavši da ga prati i da se divi njegovom radu, ali ga je pozvala da dodatno istraži dokaze o gradnji piramida za egipatske faraone.

Egipatski arheolog Zahi Havas takođe je odgovorio kratkim video snimkom na arapskom jeziku koji je objavio na društvenim mrežama. Rekao je da su Muskovi argumenti „potpuna halucinacija”.

„Našao sam grobove graditelja piramida koji svima govore da su oni Egipćani i da nisu bili robovi”, prenosi Egyptian Today.

Musk je kasnije objavio link sa sajta BBC History o graditeljima piramida i rekao: „Ovaj tekst BBC-ja daje  razumnu sliku o tome kako su sagrađene”.

Do danas je preživjelo više od 100 piramida, ali najpoznatija je Velika u Gizi- visoka više od 137 metara.

Većina je napravljena da bude grobnica za egipatske vladare.

Musk je poznat po velikom broju twittova. Jednom je rekao za CNBC: „Twitter je ratna zona. Ako neko uskoči u ratnu zonu, to je kao: U redu, ti si u areni. Idemo!”