Eliminacijska dijeta kao test ali i liječenje

Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate tačno šta je uzrok vaših tegoba, tada se preporučuje provesti eliminacijsku dijetu.

Eliminacijska dijeta je i test i liječenje, piše Prvo zdravlje.

Prvo je koristimo da bi otkrili koja hrana uzrokuje problem kojeg se želite riješiti. Onda ograničite ovaj proizvod ili ga izbacite iz ishrane.

Ovaj tip dijete se koristi kao jedan od mogućih načina za dijagnozu i liječenje alergija, intolerancije na gluten, laktozu, hroničnu bol, mučninu, raspoloženje i poremećaje u ponašanju.

Samo zato što niste imali loše reakcije na određenu hranu u prošlosti ne znači da se neka reakcija nikad neće pojaviti. Možete imati reakcije na određenu hranu u bilo kojem trenutku života.

Intolerancija na hranu znači da smo osjetljivi na određenu hranu ili je tijelo teže probavlja. Alergijski odgovor može biti ozbiljniji i voditi ka reakciji opasnoj po život (anafilaksi). Ako mislite da vam mliječni proizvodi uzrokuju gasove, dijareju ili nadimanje, eliminacijska dijeta može pomoći u toj potvrdi.

Upala je korijen uzroka hronične boli. Toplina, naticanje i bol su odgovori imuniteta šta vidi kao prijetnju. Određena hrana može dovesti do upale kod nekih osoba, posebno kod hrane koja ima preveliki nivo šećera ili je visoko prerađena. Ako izbacite ovu hranu iz hrane, možete primjetiti da se osjećate bolje.