Foto/ Hortikulturno uređenje dijela zelenih površina Spomen parka Vraca

U okviru hortikulturnog uređenja dijela zelenih površina Spomen parka Vraca, u toku je rekonstrukcija 800 metara kvadratnih površine travnjaka oko tvrđave.

Ekipe KJKP „Park“ sa mehanizacijom izvršile su uklanjanje uništenog travnjaka, prihranu zemljišta i nivelaciju. Izvršena je i proizvodnja travnog busa namijenjenog za rekonstrukciju i obnovu uništenog dijela travnjaka na kaskadama u desnom dijelu Spomen parka. U toku naredne sedmice radnici preduzeća „Park” će izvršiti rekonstrukciju i tog dijela Spomen parka koji će dobiti potpuno novu travnatu površinu.

Kompletno hortikulturno uređenje koje je počelo u junu ove godine izvršavaju ekipe KJKP „Park“, a projekat zajednički realiziraju Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Novo Sarajevo.

Do sada je urađeno čišćenje i orezivanje samoniklog rastinja na zelenim površinama, sadnja novih stabala, orezivanje i sječa postojećih velikih i rizičnih stabala, sadnja ukrasnog grmlja i čišćenje kompletnog biootpada iz odvodnih kanala. Urađena je i zamjena drvenih štafli na 20 parkovskih klupa, te je postavljeno novih 10 parkovskih korpi za sitni otpad. Pokošena je trava i na 14.000 metara kvadratnih travnjaka.

Ovih dana bit će urađena svjetva nove trave, dok će tokom jeseni biti izvršena još jedna košnja i odvoz biootpada sa tog područja, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.