Foto/ Počele pripreme gradilišta za rekonstrukciju vrtića “Bulbul”

U toku je raščišćavanje terena i priprema gradilišta za početak velikog projekta rekonstrukcije Vrtića „Bulbul“, devastiranog u periodu agresije na naš grad i koji je od tada potpuno prestao sa radom.

Vraćanjem u rad ovog vrtića, lijeva obala Miljacke poslije više od 25 godina, dobit će javni vrtić. Objekat je u veoma lošem stanju, devastiran i zarastao u korov, tako da se prvo radi raščišćavanje terena kako bi se stekli uslovi za početak radova, te postavljanje skele.

U Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica koja je radila na ovom projektu, naveli su da će se on odvijati u fazama i da će uključivati kompletnu sanaciju enterijera i eksterijera. „Uradit će se svi arhitektonski i građevinski radovi, nove vodovodne i elektro instalacije, sanacija interijera i vanjsko uređenje, kao i utopljavanje fasade“, dodali su u općinskoj Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Rekonstrukcija i puštanje u funkciju ovog javnog vrtića u ulici Hulusina, na Bistriku, značit će mnogo za građane, posebno imajući u vidu nedostatak kapaciteta sa kojim se odavno suočava Javna ustanova „Djeca Sarajeva“, koja upravlja svim javnim vrtićima na području Kantona Sarajevo.

Općina Stari Grad provela je sve procedure izbora izvođača radova koji je od ove sedmice na terenu. Radove izvodi firma Kol invest, a rok za završetak je 180 kalendarskih dana. Projekat finansiraju Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a njegova vrijednost je 820.000 KM.