Foto/ U Sloveniji pao snijeg

Snijeg je zabijelio Kredaricu, planinski vrh u Julijskim Alpama u Sloveniji.

U Sloveniji je na Kredarici, zbog premještanja frontalnog poremećaja, i prodora hladnijeg zraka sa sjevera Europe pao snijeg.

Kredarica je planinski vrh u Julijskim Alpama u Sloveniji. Nalazi se na 2541 metru nadmorske visine. U blizini se nalazi i Triglav (2864 m), najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije.

Foto Kredarica
Foto Kredarica

U podnožju Kredarice, na hrbatu između Rjavine i Triglava, na 2515 metara nalazi se planinarski Triglavski dom. To je najviši planinarski dom u Sloveniji. Prvi dom odnosno planinarska koliba na Kredarici izgrađen je 1895. godine po ideji Jakoba Aljaža, župnik iz Dovja. Koliba je svečano otvorena 10. kolovoza iste godine. Uz dom se nalazi kapela posvećena Gospi Snježnoj.

Nešto niže se nalazi najviša slovenska meteorološka postaja koja je otvorena 1954. godine. Smještena je na 2514 metara nadmorske visine (zemljopisne koordinate: 46° 22′ 46″ sjeverne zemljopisne širine, 13° 51′ 14″ istočne zemljopisne dužine). Mjerenja i osmatranja obavljaju stručni meteorološki promatrači. U prošlosti, ali i danas meteorološka postaja na Kredarici je iznimno važna za praćenje klimatskih promjena u visokim planinama i višim slojevima atmosfere.