Google: Operacijski sistem Andorid kao detektor zemljotresa

Novi sistem, “ShakeAlert”, napravljen je u saradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara iz cijele savezne države, koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

Glavni softverski inžinjer je Marc Stogaitis, a sistem je pokrenut u Kaliforniji, u utorak.

“Instaliranje zemaljske mreže seizmometra, kao što je to učinila Kalifornija, možda nije izvedivo u svim pogođenim područjima širom svijeta. Stoga koristimo domet Android-ove platforme da pomognemo u otkrivanju zemljotresa.”, objašnjava Stogaitis.

Stogaitis poziva sve one koji posjeduju pametne telefone s Googleovim operacijskim sustavom Android da iskoriste mogućnost detektiranja potresa i objašnjava kako Android mobitel može postati i mini seizmometar zahvaljujući milionima njegovih korisnika u svijetu i dogledno vrijeme se može stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

“Svi pametni telefoni dolaze sa sitnim akcelerometrom koji mogu osjetiti signale koji ukazuju na potres. Ako telefon otkrije nešto za što misli da bi mogao biti potres, šalje signal našem poslužitelju za otkrivanje zemljotresa, zajedno s grubom lokacijom mjesta potresa.”, ističe Stogaitis

U Kaliforniji se uvode sistemi upozorenja o potresima jer država posjeduje vrlo razvijenu mrežu seizmometara.

Očekuje se da se sistem upozorenja u idućoj godini proširi i na ostale lokacije.