Istraživanje: Način slikanja selfiea otkriva tajne karaktera

U istraživanju Tehničkog univerziteta Nanyang iz Singapura ističu da i poza i ugao snimanja selfiea mogu otkriti više odlika nečije osobnosti.

Stručnjaci kažu da se na osnovu selfiea i izraza lica na njima mogu otkriti razne osobne tajne i emocije. Na primjer, ako neko izgleda sretno i smije se na selfie fotografiji, on ili ona su vjerojatno dobronamjerni i susretljivi, zaključuje istraživanje.

Oni koji slikaju selfie ispod lica mogu se prilagoditi na bilo kakve uvjete. Također, oni koji se slikaju na javnim mjestima čine se vrlo iskrenima.

Foto: Večernji.hr
Foto: Večernji.hr

Novo istraživanje akademika sa Univerziteta Florida otkriva da osobe koje objavljuju puno selfiea na društvenim mrežama često znaju zbog toga ući u konflikt s ljubavnim partnerom.

Osobe koje objavljuju puno svojih fotografija su većinom osobe koje su zadovoljnije s izgledom svog tijela pa ih samouvjereno dijele na Facebooku, Instagramu…
Upravo zbog toga mogu izazvati svađu s voljenom osobom zbog ljubomore na pojačanu pažnju drugih korisnika i prijatelja na takve fotografije.

To može dovesti da jedan partner još pozornije prati aktivnosti svog partnera na društvenim mrežama pa se time još više živcira. To može dovesti do svađa, prevara, nesigurnosti, pa čak i prekida odnosa.

Također, negativna strana objavljivanja selfiea može utjecati i na udaljavanje i među prijateljskim odnosima. Postoje znakovi da ljudi pokazuju manje intimnosti i emotivne podrške prijateljima koji su ovisni o selfieima. Mnogi ih smatraju narcisima pa zapuste odnos s takvim prijateljima ili poznanicima, piše 24 sata.