Prestanite misliti o bivšem partneru u 11 jednostavnih koraka

Ako smo do jučer mislili o nekom stalno, čini se nemogućim danas ni ne pomisliti na njega, ali to je proces na koji možemo svjesno utjecati kako bi nam samima bilo bolje i kako bi budućnost donijela pozitivnije opcije.

Bilo da se radi o neuzvraćenoj zaljubljenosti zbog koje ne možete prestati sanjariti ili bivšem partneru koji vas, čini se, neće prestati proganjati, može biti frustrirajuće kada nekoga ne možete skloniti s uma. Evo 11 načina za preusmjeravanje te energije, skidanje uma s tog određenog nekoga i povratka mira:

1. Shvatite da ste vrijedni ljubavi

Prema psihoterapeutu Kenu Pageu, često sami sebi pričamo priče koje nas onemogućuju u primanju ljubavi te je taj mit mnogima drag začarani krug u koji uvijek upadaju, a pokreću ga ljudi koji ne znaju voljeti, prihvatiti ljubav ili voljeti nas onakvima kakvi jesmo. Kad osvijestimo da smo vrijedni ljubavi bez da se za to moramo boriti rukama i nogama, odustat ćemo o razmišljanju o pogrešnim ljudima za to.

2. Fokusirajte se na prihvaćanje sebe i ljubav prema sebi

U tu svrhu je ključno usredotočiti se na ljubav i prihvaćanje sebe – čak i posebno na one dijelove sebe kojih se sramimo. Stupanj u kojem prihvaćamo i njegujemo te dijelove sebe je ono što nas čini racionalnima te romantično i seksualno nas privlači drugim ljudima koji su nam dostupni, pristojni i dragi.

3. Oslonite se na vaš sistem podrške.

Provedite neko vrijeme s ljudima u vašem životu koji vas podižu. Ne samo da će vas to odvojiti od negativnih misli, već će vas podsjetiti koliko je dobar osjećaj biti s ljudima koji vas cijene, piše MBG.

4. Zapitajte se, što mi taj netko zapravo znači?

Prema terapeutu za seks i odnose Stephenu Snyderu, ponekad može pomoći da se zapitate: Što mi on/ona znači? Uobičajeni odgovor su sigurnost, status, osjećaj prihvaćanja, ljubav ili pripadnost.

Zatim se zapitajte što ste od toga uistinu dobili te koliko je razmišljanje o nekom fokusirano zapravo na naše neispunjene potrebe, a ne na neku konkretnu osobu te je pokazatelj romantizirane prošlosti.

5. Prekinite sve kontakte

Od društvenih mreža, aplikacija, brisanja brojeva i poruka – to je najjednostavniji način za olakšavanje situacije sebi. Što se tiče prebolijevanja, pravilo rezanja kontakta je najvažnije.

6. Pazite na ‘ljude, mjesta i stvari’

Zajedno s društvenim medijima, vjerojatno se želite riješiti svega što vas podsjeća na tog nekog tko vam je u mislima. Zbog toga treba ukloniti i suvenire te stalne podsjetnike na odnos, ali i paziti se ‘ljudi, mjesta i stvari’ koje nas na njih podsjećaju, a osobito alkohola.

7. Oduprite se nagonu da se javite

Kad zbog navike osjetite poriv da čujete tog nekog koga pokušavate zaboravite, naprosto se pljesnite po prstima i zabranite si. Osjećate li se usamljeno? Je li vam dosadno? Pokušajte preusmjeriti svoju energiju u nešto drugo – otiđite na šetnju, kavu, napravite kolač. Problematični odnosi su oni koji često trebaju nešto dulje vremena da se prebole jer smo navikli na njihove drame. Zbog toga treba reagirati mozgom, a ne srcem.

8. Vodite dnevnik u koji ćete upisivati misli

Dnevnik je nevjerojatno koristan, ne samo za usmjeravanje kreativne ili anksiozne energije, već i za promišljanje i učenje onoga što prolazite. Ispisivanje osjećaja i frustracija pomaže nam da jasnije vidimo i lakše prebolimo.

9. Vratite se sebi

Kad postanemo iznimno fokusirani na nekog drugog, često pritom izgubimo sebe, vlastite darove, talente i želje. Stoga je stjecanje i uživanje u vlastitoj individualnosti ključno da bi zaboravili drugog i prisjetili se sebe.

10. Podsjetite se zašto nije uspjelo

U zaista teškim trenucima, posebno u onima u kojima možemo romantizirati prošlost, kao što Snyder primjećuje, u vašem je interesu da se podsjetite zašto stvari nisu uspjele.

11. Pokušajte nešto novo

Ne morate se siliti na ulazak u nove odnose koji će zamijeniti stare, no ponekad je dobro samo osjetiti mogućnost i potencijale koje donosi budućnost. Prihvatite poziv na izlazak ili ga sami inicirajte, razgovarajte ljude, flertujte – sve to pomaže skrenuti misli i nastaviti sa životom.