Izgradnjom trotoara završena sanacija ulice Petrakijina

Radovima na izgradnji novih trotoara koji su se odvijali tokom prethodnog vikenda i jučerašnjeg dana, završena je sanacija ulice Petrakijina, inače vrlo prometne saobraćajnice koja povezuje starogradsku jezgru sa poznatim naseljem Mejtaš.

Ulica je sanirana u cijeloj svojoj dužini od 220 metara.

Ulica, koja je dom značajnih institucija i historijskih spomenika, bila je u vrlo lošem stanju, te se sanacija nametala kao imperativ.

„Projekat je uključivao mašinsko uklanjanje oštećenog asfalta sa ugradnjom tamponskog materijala, zatim čišćenje slivnika i međuslivničkih veza sa ispiranjem cjevovoda, izdizanje šahtova, šibera i rešetki na potrebnu visinu, te postavljanje ivičnjaka“, kazali su u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad.

Finalne faze su bile postavljanje dva sloja asfalta i izgradnja trotoara. U planu je i vraćanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, kao i postavljanje vibracionih traka za smirivanje saobraćaja kod škole.

Radovi u ovoj ulici su dio velikog projekta Općine Stari Grad i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Pored ulice Petrakijina, ovom fazom je obuhvaćena i sanacije ulica Hasana Kaimije i Vareška, što je također uspješno okončano. Za izvođenje svih radova bila je zadužena firma ‘ADO – TRANS’ iz Visokog, a investicija je vrijedna oko 303.000 KM.