Izvršena deratizacija na dijelu Ramića potoka

Na dijelu Ramića potoka, koji se nalazi u mjesnoj zajednici Medrese, izvršena je deratizacija s obje strane potoka, u dužini od oko 100 metara. Općina Stari Grad je deratizaciju provela na osnovu zahtjeva građana koji žive u ovom dijelu, a koji su prijavili pojavu miševa.

Kako je potvrdila Lejla Dizdarević, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, za izvođenje radova deratizacije nadležan je Kantonalni Zavod za javno zdravstvo koji, nažalost, zbog procedura nije uradio preventivnu deratizaciju riječnih korita koji su inače prirodno stanište glodara.

“Iz tog razloga je na zahtjev građana mjesne zajednice Medrese urađena hitna deratizacija dijela Ramića potoka, jer su se miševi pojavili na raskršću ulica Safvet-bega Bašagića i Alije Nametka“, kazala je Dizdarević.

Mjere deratizacije provedene su i na dijelu raskrsnice predviđenom za odlaganje kontejnera za smeće. Deratizacija je izvršena postavljanjem parafinskih kocki na navedenom obuhvatu.

Radove je izvodila firma ‘Dezitox – Sanitarci’ iz Sarajeva, a monitoring radova vršila je Služba civilne zaštite Općine.

Inače, Štab civilne zaštite Općine Stari Grad je upravo zbog velikog broja zahtjeva sa terena donio odluku o izdvajanju finansijskih sredstava za provođenje deratizacije, dezinsekcije, dezinfekcije, deviperacije i eradikacije riječnih korita na području Starog Grada.

U narednom periodu zbog prijave građana o pojavi zmija planirano je njihovo uklanjanje na više lokacija u Starom Gradu i to: Podcarina broj 29, Halilbašića broj 16 i 17 , Porčina broj 18, Veliki Kačanik broj 45 i Dariva – Park prijateljstva. Zmije će biti vraćene u prirodna staništa u okolini Sarajeva.